Магазин за техника и консумативи

Магазин за битова и градинска техника, резервни части и консумативи

0

Вашата количка

Каква е разликата между литиево-йонните и литиево-полимерните батерии

Batteries

Често, когато ни се налага да купим батерия за някакъв уред се срещаме с различни видове батерии, като алкални, литиево-йонни, литиево-полимерни, никел-металхидридни и други.
Най-често използваните батерии в съвременните електронни устройства, като смартфони, таблети, фотоапарати, видеокамери, аудио системи, прахосмукачки и др., това са литиево-йонните и литиево-полимерните батерии.
Когато имаме възможност на избор от двата вида за дадено устройство, често възниква въпроса „литиево-йонна, или литиево полимерна ?“.
Тук ще разгледаме разликите между тези два вида батерии. Въпреки че може да не успеем да уточним коя батерия е по -добре да ползвате, надяваме се да ви предоставим необходимата информация, за да направите възможно най -добрия избор.

Каква е разликата между литиево-йонната и литиево-полимерната батерия?
Литиево-йонната батерия е акумулаторна батерия в твърд корпус, която за пръв път набира популярност в началото на 90-те години на миналия век, благодарение на големите компании за електроника. Литиево-йонните батерии се състоят от три части: положителен електрод, отрицателен електрод и химично съединение между тях. Повечето литиево-йонни батерии, за разлика от по-традиционните, включват в корпуса си и електроника, която регулира зареждането и разреждането на батерията, както и обменя информация с електронното устройство, или зарядното за батерията.
Чрез този вграден електронен компонент в самата батерия, тя се предпазва от презареждане, прегряване и съответно от експлозия.
Най-съществената разлика между литиево-йонните и литиево-полимерните батерии е химическият електролит между техните положителни и отрицателни електроди.
В Литиево-йонните батерии (Li-ion), електролита е течен, докато в литиево-полимерните (Li-Po) не е течност.
Технологията за литиево-полимерните батерии използва една от трите форми: сухо твърдо вещество, което до голяма степен беше премахнато през годините, поресто химично съединение, или подобен на гел електролит.
Най -популярният вариант сред трите е последният, който е в основата на батериите, който ще намерите в на по-новите електронни устройства и електрически автомобили. Уловката е, че много компании всъщност не ви продават истинска Li-Po батерия, а вместо това – литиево-йонна полимерна батерия или Li-ion в по-гъвкав корпус.

Коя е по-добра от двете? Литиево-йонната, или литиево-полимерната батерия?
Както литиево-йонните, така и литиево-полимерните батерии имат своите плюсове и минуси.
Обикновено предимствата на литиево-йонните батерии са здравината на корпуса, високата енергийна плътност (количество енергия, която може да се съхранява), липсата на така наречения ефект на паметта и значително по-ниската им цена от литиево-полимерните батерии.
Литиево-йонните батерии са много ефективни. Те натрупват и съдържат големи количества енергия в сравнително малък корпус.
Но както се знае, устройствата с литиево-йонни батерии на определени марки са забранени за ползване при полети със самолет и това въобще не е случайно. Също така литиево-йонните батерии се водят, като опасен товар и при транспортиране със самолет и са нужни специални допълнителни опаковки, съпровождащи документи и разрешителни за транспортиране.
По своята същност литиево-йонните батерии са нестабилни, страдат от стареене и са потенциално опасни. Ако корпуса им бъде нарушен и химичният елемент, който е разположен между положителния и отрицателния електрод, се свърже с въздуха, химическата реакция може да причини изгаряне и пожар.
Тъй като литиево-йонните батерии станаха все по-популярни в потребителската електроника, компаниите които ги произвеждат постоянно се стремят да намалят цената им, а за да ги направят по-безопасни и устойчиви на разрушаване на корпуса, се стремят да подобрят дизайна, като ги произвеждат със по-заоблени форми без остри ръбове по възможност.
Докато качествените батерии са напълно безопасни, винаги трябва да внимавате, когато купувате батерии без марка и със съмнителен произход.
Тук е мястото да вметнем, че батериите, които предлагаме са на известни сертифицирани марки, преминали всички необходими тестове за безопасност и съвместимост. Всички батерии са с гаранция дадена от производителя.
От друга страна, литиево-полимерните батерии като цяло са здрави и гъвкави, особено що се отнася до размера и формата на тяхната конструкция.
Също така те са леки, имат изключително тънък профил и имат по-малък шанс от изтичане на електролит. Но литиево-полимерните батерии също не са перфектни. Те са значително по-скъпи за производство и нямат същата енергийна плътност (количество енергия, която може да се съхранява), нито продължителност на живота като литиево-йонните.